ДОБРО УТРО
Днес е 23.6.2018
Часът е 09:15

Д-р Енчо Стоянов

специалист по спортна медицина

ЗАПАЗВАНЕНА ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД

FootBalance - Уникални като Вас

д-р Стоянов има удоволствието да Ви представи вече в Бургас съвременна и иновативна технология за професионален анализ на проблемите по вашите ходила и изработка на индивидуални ортопедични стеки и чехли/сандали от FootBalance Unique as You., за по-малко от 15 минути.

Представителството на FootBalance за Бургас и региона ще намерите в гр. Бургас на адрес: ж.к. "Зорница", VIP комплекс Перла, бл.2, вход 1, партер, тел. 0877325461

Опознайте своите ходила

Човешките ходила са толкова важни колкото и всяка друга част от тялото. Те са тези, които дават лесна подвижност на човека.Някои от нас мислят ходилата за даденост и на тях се обръща внимание единствено когато ни заболят.Въпреки, че за тези, които имат проблеми, които са родени без ходила, или са претърпяли травма или друго сериозно заболяване по ходилата важността им е на първо място. Приети за даденост или не, ходилата са просто вълшебни.

Факти за ходилото

 • Човешкото ходило се състои от 26 кости, 107 връзки, 19 мускула, 33 стави.
 • Ходилото е обгърнато от плътна мрежа с кръвоносни съдове и периферни нерви.
 • Средно човек извървява през своят живот 170 000километеа, което е четири пъти по-голямо разстояние от обиколката на екватора.
 • Ходилата имат тенденция да се уголемяват през денят за това вечер са малко по-големи на дължина от колкото сутрин при събуждане.
 • 75 - 80% от хората изпитват проблеми с ходилата си по различно време на живота си.
 • Натоварването на ходилата по време на бягане е четири пъти повече от телесното тегло на бягащият.
 • Първата обувка е сътворена преди 5млн години през ледниковата епоха от животинска кожа.
 • Древните римляни са първите които създават лява и дясна обувка. До тогава обувките са били еднакви независимо на кой крак се носят.
 • Размера на обувките е бил създаден от английският крал Едвард втори през 1324г.
 • Ходилата постоянно ни доставят информация за повърхността по която вървим даже без да осъзнаваме за това- информация за топло, студено, равно, гладко, грапаво.

Проблеми по ходилата

Съществуват повече от 30 различни неразположения, проблеми по ходилата, които могат да засегнат човека.Един много малък процент от хората се раждат с проблеми по ходилата, но милиони хора са засегнати от проблеми по ходилата всеки ден. Жените претърпяват почти 90% от всикчи операции по корекции на проблеми по ходилата.

Човешкото ходило е сред първите индикатори за настъпило заболяване.Проблеми свързани с периферните нерви, кръвообращението, диабета, артрита първо намират изява с проблеми по ходилата. Всичко необикновено случващо се с ходилата не трябва да се отхвърля с лека ръка.

По време на своят живот ходилата Ви ще извървят хиляди километри, въпреки,че те често са най-пренебрегнатата част от човешкото тяло. Ние сме склонни да им отдадем внимание само когато наближава лятото – периодът в който те ще бъдат изложени повече на показ пред другите, или само когато изпитваме някаква болка създадена от тях.

Нашите ходила поемат тежестта на цялото ни тяло, така че проблемите по тях може много лесно и бързо да доведат до дискомфорт и да въздействат на начина по който вървиме. Това като последствие може да доведе до допълнителни проблеми по колената, таза, поясният и гръдният отдел на гръбначният стълб.

Добрата новина, е че грижейки се за своите ходила, много от проблемите могат да се предотвратят. Инвестирането на малко време и мисъл за грижи за краката сега, може да предотврати появата на проблеми в бъдещето. Не е нормално да имате болка по ходилата си. Ако такава възникне, моля консултирайте със специалист за да се установи причината за това и да се лекува. Въпреки, че ходилата не са най-атрактивната част от нашата анатомия, те са невероятно важни за движението и за баланса на тялото ни и трябва да им се отдаде определено внимание поради обема напрежение и работа на които са подложени през живота ни.

Вашите ходила са основата на цялото ваше тяло. Когато тази основа е нарушена или не работи добре, ефекта от това се чувства по тялото като мускулни или ставни болки, или като по-сериозна травма. Около 75% от населението страда от проблеми с ходилата. Днес много от нас не знаят този факт, не знаят нищо за своето ходило, за проблемите по него и за това, как тези проблеми въздействат на останалата част от тялото ни.

Едва 2,5% от телесната площ на тялото (приблизително 1,73 кв.м) заемат ходилата ни. Цялата тежест на тялото ни независимо от телесното ни тегло се поема при всяко едно движение от тази малка повърхност до края на живота ни. И най-малките болки от ходилото нарушават ежедневната ни активност и като резултат много често подвижността ни е ограничена.

Още повече информация и коректна диагноза за проблемите по вашите ходила ще получите по време на специализираният преглед/тест на модерен FootBalance скенер. По време на FootBalance анализа ще бъдат добре прегледани ходилата ви и сводовете им, движенията който извършват, позицията която заемат. Ще бъде определено дали имате нужда от стелки въобще и ако имате ще ви се предложи подходящият за вас вид. Не отлагайте, а проверете ходилата си. Те са не по-малко важни от колкото автомобилът ви.

Стелките могат да се използват при различни проблеми, за комфорт и ежедневна употреба, за свободното време, така и за професионални натоварвания при всеки вид спорт. Моделите, с които разполагаме ще задоволят изискванията на всеки потребител независимо от неговите потребности. Ние не предлагаме “ИНДИВИДУАЛНИ“ стелки според типа на ходилото ви след като бъде сканирано и от щанда ви се даде готовата фабрично изработена стелка, както се предлагат от други производители.FootBalance предлага индивидуален подход и изработва стелките и чехлите/сандалите според вашето уникално ходило, според неговата форма и според разликите между лявото и дясното ходило. За това и самите стелки и чехли са по ходилото ви, а не според типа ходило. Правете разлика. Стелките взети от рафта в магазина и предложени ви като индивидуални не са такива. Те са проектирани по стандартна форма, правейки трудно да паснат на огромното разнообразие от ходила по света. Тези стелките приемат за еднакви двете ви ходила, нещо което много от нас просто нямат.

БЕЗ СТЕЛКИ,
С БОЛКА
СЪС СТЕЛКИ,
БЕЗ БОЛКА

Тези две изображения показват нагледно какво се случва с тялото ни когато имаме проблеми с ходилата. Просто подпомагайки ходилото подходящо, стойката ви може да се промени, да се коригира центърът на тежестта на тялото ви. Стелките FootBalance ще поддържат ходилата ви в правилна позиция. Това като последствие ще доведе до правилна поза и на цялото ви тяло, стойката ви ще се коригира, походката също. Ще се облекчи болката ви, тялото ви ще се чувства по-добре и по-стабилно. Подходящата опора на ходилата ви дадена от стелките намалява възможността за новопоявили се травми, профилактира умората в краката ви, чувството за тежки крака и подобрява кръвообращението на долните крайници, ще имате повече издържливост.

Стелките и чехлите FootBalance са лични стелки, индивидуално изработени по всяко от двете ваши уникални ходила.

Защо е важна уникалността?

Индивидуално изработени стелките предлагат най-добрата упора която може да получите. Вашите ходила са уникални. При изработването им те се приспособяват едно към едно към извивките на ходилата ви без значение какъв е вашият свод. И разликата между дължината, формата на свода, вида ходило нямат значение. Ако се нуждаете от допълнителна упора за ходилото- просто ще бъде добавена.

Подходяща форма за по-добро здраве

Изследванията сочат, че стелките помагайки на ходилото предотвратяват много травми. Много хора не осъзнават тези ползи идващи само ако имат правилно изработени и подходящи стелки. Лошо пасващите могат само да поставят ходилото в нездрава позиция, нарушавайки функцията му и отрицателно въздействайки на цялостната стойка на тялото. Те не са удобни и могат да доведат до нови болки по сводовете. Индивидуалната изработка е единственият начин за да се гарантира перфектното пасване на стелката към ходилото ви.

За да се постигне/гарантира перфектно пасване към вашият начин на живот FootBalance предлага разнообразие от модели на стелки, така че широчината им, устойчивостта им, омекотяването им да съвпаднат с вашите нужди в буквално всякакъв тип обувка- за спорт, за работа, за свободното време. Правилната подкрепа на нашите ходила е изключително основна и отправна точка колената и таза да бъдат в правилна позиция, което позволява правилно да се разпредели мускулната сила, да участват повече мускулни групи в придвижването и така да се намалят евентуалните травми по долните крайници.

Стелките са изработени от патентована сърцевина U.S.Patent № 7,793,433, която запазва своята форма веднъж след като бъде изработена по вашето ходило. Те имат неплъзгащо се долно покритие и горно антибактериално покритие за да останат свежи и без миризма при употребата им.

Решения за комплексни проблеми с ходилата

Всяка стелка се оформя когато кракът е в правилна позиция. Когато е нужна допълнителна корекция, повдигане, усилване, подобрение, може да се добавят за да направляват в правилната посока движението на долният крайник спрямо центъра на тежестта на тялото ни.

Като допълнение към FootBalance индивидуланите стелки, терапевтични програми включващи манипулации, намаляване на болката, индивидуална рехабилитация и последващи консултации се предлагат за всеки който желае.

Ползи от носенето на индивидуални стелки

 • доставят стабилност и това коригира промените по стойката на долните крайници, таза, гръбначният стълб
 • премахват постоянното опъване, което често изпитвате по колената, таза, гърба. доставят дълготрайна протекция на тези части на тялото
 • индивидуалните стелки коригират ненормалният, неправилният стереотип на движение.Те правят вървенето, стоенето прав, бягането много по-комфортно и по-ефективно като намаляват ъгълът под който ходилото достига повърхността върху която върви
 • атлетите може да подобрят постиженията си. Веднъж стабилизирали ходилото си динамичните мускули може да работят по-ефективно и да увеличават едновременно силата и контрола
 • този, който прави дори и не голяма физическа активност може да използва мускулите си по-ефективно за да защити ставите си от съществуващи болки.

Индивидуални стелки = стабилност + комфорт + контрол

Трябва ли да посетя доктор?
Ако имате положителен отговор на някои от следващите въпроси:

 • моите обувки се изхабяват винаги по- бързо от едната страна на петата
 • често имам навяхване на глезените
 • имам спаднал свод или висок свод
 • вървя на външният или вътрешният ръб на ходилата си
 • имам болки по “възглавничката“ на ходилото или на първи пръст
 • изпитвам болка в ходилата, краката или кръста/гъба когато вървя или когато стоя прав

Индивидуланите стелки позволяват на ходилото и на долните крайници да функционират в най-висшият си потенциал. Стелките могат да намалят болката, да облекчат напрежението в ходилата и да увеличат стабилността в нестабилните стави. Като допълнение, стелките се използват за лечение на много специфични патологични състояния като диабетно ходило, атрит, плантарен фасциит, шипове в петата.