ДОБРА ВЕЧЕР
Днес е 17.8.2018
Часът е 19:50

Д-р Енчо Стоянов

специалист по спортна медицина

ЗАПАЗВАНЕНА ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД

Спортно хранене и хранителни добавки

Спортното хранене не трябва да е сложно и объркващо за потребителя. Ако не разбирате изцяло детайлите му, но все още искате да получите максимума от своята фитнес програма, следните принципи са за вас.

 • Яжте балансирано всеки ден;
 • Хранете се няколко часа преди физическите натоварвания;
 • Използвайте подходяща храна и подходящи хранителни добавки преди и след тренировка;
 • Приемайте достатъчно вода по време и след тренировка;
 • Яжте след тренировка.

Балансираната диета и поддържането на физическа активност са в основата на запазването на оптимално телесното тегло и здрав дух. Съществуват планини от доказателства в полза на това, че  регулярната физическа активност е основната част на здравословният начин на живот и този, който я прилага намалява риска от развитие на здравословни проблеми, по-малко вероятно е да заболее и като цяло живее по-дълго.  Но, вдействителност мобилизирането на организма  да бъде физически активен е голямо предизвикателство за някой хора.
Физическата активност не трябва да е тежка и всеки от малкото дете и подрастващият до бременната жена и възрастният човек може да въведе поне няколко вида упражнения в своето ежедневие. Дали пробвате за започнете, да въведете,  упражнения в своя начин на живот или пък сте професионален атлет, храненето и хидратацията играят основна роля зареждайки ви с енергия, от която имате нужда за да сте физически активни.

Целите на спортното хранене са:

 • Да осигурява адекватно ”гориво” за добро здраве и постигане на спортни резултати;
 • Да се постигне и да се поддържа идеалното телесно тегло и състав;
 • Да се поддържа електролитният баланс и хидратацията на организма;
 • Да спомага за възстановяването след натоварване;
 • Безопасно допълване на диетата когато има недостиг или повишени нужди.

Нуждите на атлетите от енергия и хранителни вещества варират в зависимост от телесното тегло, височината, годините, пола и метаболитното ниво, типа, интензивността, честотата и продължителността на тренировката. Емоционалният и физически стрес от състезанието, комбиниран с непрекъснатото пътуване също оказват ефект върху калорийният прием. Като резултат адекватно количество калории и течности трябва да бъде планирано внимателно за да се посрещнат нуждите от хранителни вещества за тренировка и здраве. Според тренировъчният режим, атлетите се нуждаят от най-малко 50%, идеално 60% до 70% от техният калориен прием да е от въглехидрати. Останалите калории трябва да се приемат от протеините 10-15% и мазнините 20-30%.

Противно на общото схващане, тренировката не ви прави по-силни, по-бързи, по-здрави. Ползите от тренировката идват само по време на възстановяването, когато адаптационните процеси протичат. Няма значение колко усилено тренирате, без адекватно възстановяване, не само ще пропилеете тежките тренировъчни усилия, които сте полагали, но и също няма да може да се възстановите за следващата тренировка. Колкото по-услилено и често тренирате, толкова по-важно за вас става оптималното възстановяване след тренировка. Възстановяването е много, много повече от колкото да си вдигнете краката след тежка тренировка. Корекция на след-тренировъчното хранене, заедно с подходящо конструирана тренировъчна програма са абсолютно задължителни, ако искате да поддържате постоянно своите постижения.Подобряване на възстановяването ще доведе до повече ползи от усилията, които полагате, отколкото всяко друго увеличение на обема и интензивността на тренировката и ще намали риска от увреди на организма и травми на мускулите и ставите.

Моля, свържете се с нас на тел. 0877325461, ако желаете да получите:
 • Консултация относно корекция на телесното тегло;
 • Изготвяне на индивидулани хранителни програми;
 • Професионална консултация при употреба на хранителни добавки за професионални спортисти, аматьори, ветерани състезатели;
 • Професионална консултация за всеки приемащ хранителни добавки с цел профилактика или лечение на различни заболявания;
 • Професионална консултация относно употребата на медикаменти променящи спортните постижения, международен антидопингов кодекс, актуален списък на забранените за употреба в спорта субстанции, злоупотреба с медикаменти, генен допинг, биологичен паспорт на атлетите, процедури при атлети страдащи от заболявания, изискващи употреба на забранени за спорта медикаменти.
Гарантирам пълна дискретност по всеки един от тези въпроси, както за атлета, така и за треньора и ръководството на спортният клуб и федерация.