ДОБРА ВЕЧЕР
Днес е 17.8.2018
Часът е 19:49

Д-р Енчо Стоянов

специалист по спортна медицина

ЗАПАЗВАНЕНА ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД

Квалификация

Д-р Енчо Стоянов завършва медицинското си образование в Тракийски университет гр. Стара Загора през 1997г. Няколко месеца след това започва работа в Медицински център по спортна медицина и рехабиклитация на стадион “Черноморец“ гр. Бургас където има възможността да придобие безценен опит във всички аспекти на спортната медицина- от скрининговите изследвания на професионалните атлети до профилактиката и лечението на най-честите спортни травми и заболявания на мускулно скелетната система.През 2001год. поема пътя на изцяло частната медицинска практика и започва своята специализация по спортна медицина в Медицински университет гр.София. Покойният вече  проф. Д-р Димитър Шойлев е негов научен ръководител по време на обучението му.

Енчо бързо се вписва в спортният свят и отдава 2 години от кариерата си като лекар на Професионален футболен клуб “Нефтохимик“ гр. Бургас от 2001 до 2003год.С този отбор достигат до първото място в класирането и играят в Евротурнирите.

От 2001 до 2007год е лекар на Колоездачен клуб “Понс“ гр. Бургас и Колоездачен клуб “Несебър“ гр. Несебър.

През 2004 година получава покана да бъде лекар на националният отбор по футбол юноши- различна възрастова група и така новото му работно място е на Националният стадион “Васил Левски“ гр. София. Само няколко месеца след това той е поканен от Българска Федерация по биатлон да бъде лекар на българският националният отбор по биатлон мъже, жени и юноши.

Енчо не се колебае и за минута и веднага заработва в професионалният спортен елит. С българският национален отбор по биатлон се включва към олимпийската подготовката на отбора за участието му в Зимните Олимпийски Игри в Торино през 2006 г.

След края на олимпийският цикъл Енчо е поканен за лекар на Професионален баскетболен клуб “ЦСКА“  АД 1948 гр. София мъже и жени.Бурни, драматични победи, бляскави постижения при мъжкият и женският баскетболен отбор. С женският отбор спечелват Адриатическата купа и две години под ред са Републикански шампиони. С мъжкият отбор- безспорни фаворити. 

Двата отбора рухват изведнъж и Енчо е поканен от Българска федерация по волейбол като лекар на националният отбор по волейбол мъже, където се грижи за подготовката на отбора за Световна Купа 2007 и Европейско първенство.

От 2007год е лекар в Българска национална карате-киокушин федерация и Българска национална Муай-Тай федерация където се включва в подготовката на състезателите за световното първенство по Муай Тай в гр.Бусан Южна Корея.

През 2008год.  Енчо отново е лекар на българският националният отбор по биатлон мъже, жени и юноши за подготовката и последващото участие в седемте Световните купи  и Световното първенство.

От 2009-2010год е лекар на Волейболен клуб “ЛукОйл“  мъже гр.Бургас и Баскетболен клуб “ЛукОйл“   жени гр. Бургас.

След приключване на ангажиментите си с Българска федерация по биатлон през 2008год. Енчо създава и ръководи своята малка частна клиника в гр.Бургас където работи със състезатели от различни видове спорт (борба-класически и свободен стил, лека атлетика, бокс, плуване, бойни изкуства, художествена гимнастика, бодибилдинг, тенис, хандбал)и много пациенти със заболявания на опорно-двигателната система.

От 2010 до средата на 2013год търсейки своето професионално развитие Енчо прекарва в Норич и Норфолк Университетска болница гр. Норич, Великобритания в отделението по Ревматология и Спешна медицина събирайки безценен опит и поддържайки след дипломното си обучение.

Член е на четирите най-големи асоциации по спортна медицина в света.

Интереси

Лазер терапия, неинвазивни методи на изследване в спортната медицина.

Сертификати

Diplome de therapeutique Homeopathiqe from Centre de enselignement et de developpement
de l’ homeopathie  France
Basic, intermediate, advance life support
Pediatric lifer support
Ultrasound examination of the musculoskeletal system
Low level laser therapy
Intravenous drugs administration
Sports nutrition
Weight loss